روزانه بیش از ۵۰ هزار تن پسماند در شهرهای کشور تولید می‌شود که ۳۷ هزار تن آن به‌صورت غیربهداشتی دفن می‌شود.

خطردفن زباله شهرهای کشور را تهدید می‌کند

سلامت نیوز: روزانه بیش از ۵۰ هزار تن پسماند در شهرهای کشور تولید می‌شود که ۳۷ هزار تن آن به‌صورت غیربهداشتی دفن می‌شود.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری آنلاین،معاون وزیر كشور در گردهمایی اعضای پنجمین دوره شورای شهر مراكز شهرستان‌های خوزستان در اهواز با بیان اینكه شهرهای كشور با چالش‌های جدی مواجه هستند، گفت: پسماند یكی از مشكلات جدی شهرهاست، به‌طوری كه روزانه بیش از 50 هزار تن زباله در شهرهای كشور تولید می‌شود كه تنها در حدود یك چهارم آن به‌صورت بهداشتی دفن و كنترل شده و دفن حدود 75درصد دیگر در شرایط بسیار نگران‌كننده‌ای صورت می‌گیرد.

هوشنگ خندان‌دل با اشاره به آثار بلندمدت دفع غیربهداشتی زباله‌ها تصریح كرد: شیرابه تولیدی این زباله‌ها باعث آلوده‌شدن آب و خاك شده و فضایی كه این زباله‌ها اشغال می‌كند نیز بر سلامت و بهداشت مردم تأثیر منفی گذاشته است. تهران در هرروز 7500تن زباله تولید می‌كند. كل زباله‌های پایتخت پردازش شده و پسماند تولیدی پایتخت‌نشینان سال‌هاست كه دفن نمی‌شود. اصفهان نیز روزانه 1100تن زباله تولید می‌كند. 4خط پردازش در این شهر نیز باعث شده تا دفن غیربهداشتی زباله در این شهر صورت نگیرد.

مشهد نیز با تولید روزانه 2235تن زباله مدت‌هاست به روش‌های نوین روی آورده است و دیگر زباله‌هایش را به‌صورت سنتی دفن نمی‌كند. تبریز نیز با تولید روزانه 1200تن پسماند، اخیرا به تولید انرژی از پسماند روی آورده و مدت‌هاست خطوط پردازش زباله را راه‌اندازی كرده‌است. داستان شهرهای متوسط و كوچك اما متفاوت است. بحران زباله به‌ویژه در شهرهای شمالی كشور بیشتر است. اگرچه تهران به‌عنوان پایتخت كشور، تجارب گسترده‌ای در زمینه پسماند به‌دست آورده و مسئولان شهری پایتخت از ارائه این تجربه به دیگر شهرهای كشور خبر داده‌اند، اما روند این انتقال تجربه بسیار كند است.

    همه اتفاقات تهران

طی سال‌های گذشته مدیریت شهری توانسته‌است اقدامات گسترده‌ای در زمینه پسماند به اجرا درآورد. استحصال انرژی از پسماند، خشك كردن دریاچه شیرابه، اجرای طرح تفكیك و تولید كمپوست ازجمله این اقدامات است. در سال‌های گذشته 2كارخانه هاضم و ریجكت سوز توانستند هر كدام با تولید روزانه 2و 3مگاوات برق سهمی قابل توجه در تبدیل پسماند به انرژی داشته باشند. این دو كارخانه هم‌اكنون فعال هستند.

مدیریت شهری طی سال‌های گذشته توانست دریاچه شیرابه تهران كه محصول سال‌ها انباشت زباله در جنوب تهران بود و مساحتی بالغ بر 12هكتار داشت را با روش‌های علمی و نوین خشك كند. همچنین بیش از 20درصد از زباله‌های تولیدی تهران دست‌كم در شهرك‌ها و مجتمع‌های مسكونی در مبدا تفكیك می‌شود. یكی دیگر از دستاوردهای شهرداری تهران طی یك دهه گذشته، تولید روزانه 200كیلوگرم كود كمپوست از زباله‌های‌تر است.

اما طرح بلندپروازا نه پایتخت در زمینه پسماند همچنان در دست اجراست. قرار است تهران تا پایان سال 97بیش از 20مگاوات برق با بهره‌گیری از انرژی‌های نو استحصال گاز متان از زباله تولید كند. در واقع شهرداری تهران براساس برنامه پنج‌ساله قرار است برق بیش از 9هزار خانوار تهرانی را از محل استحصال گاز متان از زباله تأمین كند. براساس مطالعات صورت گرفته زباله‌های تولیدی شهروندان تهرانی قابلیت تولید بیش از 80 مگاوات ساعت برق را دارد.

    گامی تازه و جدی در تهران

در كنار تولید پسماند‌تر و خشك، شهروندان تهرانی بیشترین پسماند ساختمانی و نخاله كشور را تولید می‌كنند؛ موضوعی كه هنوز در بسیاری از شهرهای كشور به‌صورت جدی به آن توجه نمی‌شود و برنامه‌ای مشخص برای آن وجود ندارد. وضعیت در تولید متوسط پسماند ساختمانی در شهر تهران نیز رقمی حیرت آور است. در شهر تهران به‌طور متوسط هر شهروند روزانه 5/5كیلوگرم نخاله تولید می‌كند. متأسفانه میزان تولید پسماند چه در بخش پسماند شهری و چه پسماند ساختمانی، تهرانی‌ها نه‌تنها پیشتاز شهرهای كشور كه پیشتاز بسیاری از شهرهای جهان هستند.

    استحصال 6 هزار و 600تن خاك و نخاله پایتخت

دومین كارخانه استحصال خاك و نخاله پایتخت با ظرفیت 3هزار و 300تن به‌زودی احداث خواهد شد. مدیرعامل سابق سازمان پسماند شهر تهران در این‌باره گفته كه براساس اصل 44قانون اساسی و تأكید شهردار و شورای اسلامی شهر تهران برای استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در موضوعات مربوط به پسماند كار احداث 2كارخانه‌های استحصال خاك و نخاله پایتخت در دست اجراست.

اولین كارخانه استحصال خاك و نخاله شهر تهران كه 100نفر به‌صورت مستقیم و 300نفر به‌صورت غیرمستقیم مشغول به‌كار خواهد شد هم‌اكنون مراحل احداث را طی می‌كند. این كارخانه با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و با استفاده از آخرین تكنولوژی و فناوری جهانی و خصوصا توجه به وضعیت آب و هوایی ایران و كمبود آبی كه در كشور با آن روبه‌رو هستیم، با فناوری اقلیم نیمه‌خشك طراحی شده و در دست احداث است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha